Huawei, nu va fi, cel mai probabil, singura firmă chineză afectată de conflictul dintre Washington și Beijing.
Sunt multe companii chineze lidere pe piața pe care activează, iar unele dintre aceste industrii sunt sensibile. Americanii pot folosi, ca și în cazul Huawei, pretextul securității naționale pentru a le impune restricții. Două mărci care ne vin imediat în minte sunt Hikvision și DJI. Prima companie este liderul mondial pe segmentul de supraveghere video, iar a doua este cel mai mare producător de drone din lume.
Însă Casa Albă nu va ținti neaparat giganți precum cei enumerați mai sus. Pe deja celebra „Entity List” a Departamentului Comerțului ar putea intra și alte branduri de succes chineze, chiar dacă sunt mai mici. Exemple sunt producătorii de smartphone-uri Xiaomi și OnePlus sau producătorul de PC-uri Lenovo.
Aceștia folosesc tehnologie livrată de furnizori americani precum Qualcomm, Intel, Google sau Micron, iar SUA are interesul să taie accesul la „know how” american, care poate fi folosit de companiile chineze pentru a-și dezvolta propriile procesoare sau cipuri de memorie.
Deși sectorul tehnologic s-a dezvoltat masiv în statul asiatic, industria de semiconductori mai are mult până să se apropie de nivelul celeioccidentale, iar Beijingul a anunțat investiții masive în domeniu și măsuri fiscale pentru a reduce dependența față de Vest.
În 2018, Ministrul de Finanțe al Chinei a anunțat aliminarea impozitului pe profit pentru producătorii de cipuri pentru a dezvolta acest sector și a limita dependența de cipurile aduse din import.
Revenind la Huawei, Steve Bannon, fost strateg-șef la Casa Albă, a declarat că Trump se va ține de măsurile luate împotriva companiei, deoarece distrugerea acesteia este de 10 ori mai importantă decât încheierea unui acord comercial cu China.
Nu știm încă ce reacție va avea Beijingul la măsurile luate de Washington. China ar putea răspunde la atacul împotriva economiei sale limitând sau tăind accesul SUA la elemente rare, o resursă controlată de statul asiatic. Aceste substanțe sunt necesare în construcția de baterii, computere sau tehnică militară avansată. O astfel de măsură ar afecta giganți americani precum Lockheed Martin, Tesla sau Boeing.
Sursa: Statista